Menu Home

Ups and downs når du starter selvstændig virksomhed

Går du med en virksomhedside i maven og en drøm om at springe ud som selvstændig? Så er det første og bedste råd til dig at gå efter drømmen. Tvivl og usikkerhed er helt normale følgesvende at have med sig, men du skal huske på ordsproget, der siger, at tvivlen har dræbt flere drømme, end fiasko nogensinde kommer til. Når du har taget springet, gælder det naturligvis om at søge så meget viden som muligt om, hvordan du bedst angriber realiseringen af din drøm. For hvad skal du være opmærksom på? Hvad er bagsiden af at have et CVR-nummer? Og hvad kan du glæde dig allermest til ved at være din egen chef? Her et par gode råd til dig, der står over for en helt anderledes hverdag.

Find en god revisor

Regnskab er helt sikkert ikke grunden til, at du valgte livet som selvstændig. Men det er ikke desto mindre en af de største og tungeste poster i kuverten. Hvor stor opgaven med bogholderi og regnskab er, afhænger af typen og størrelsen på din virksomhed. Der er fx anderledes krav til et ApS end til en enkeltmandsvirksomhed. Og mens nogle frister ligger fast, varierer andre – som fx momsafregningen. Hvis du er skrap til tal, regler og deadlines, kan du måske stå for regnskabet selv, eller du kan varetage dele af det. Men det kan ikke understreges nok, at du altså skal være skrap og disciplineret, for der er mange regler at kende og mange frister at overse. Og gør du det, kan du risikere store bøder. Det bedste råd er at kontakte et par revisionshuse i nærheden af dig, beskrive dit behov og bede dem om et estimat på den årlige omkostning på regnskab, alt inklusive. For der er stor forskel på, hvad revisorer opkræver for samme opgave.

Arbejd, når du er mest effektiv

Noget af det bedste ved selv at kunne styre sin tid og planlægge sine opgaver er, at man kan arbejde, når man er mest effektiv. Det er ikke alle, der fungerer lige godt mellem 8 og 16. Nogle arbejder bedste meget tidligt om morgenen, andre sent om aftenen. Nogle har brug for en gåtur i løbet af dagen, mens andre skal bruge et par powernaps. Hvis du arbejder hjemmefra, så brug dine ineffektive perioder til at ordre trivielle ting som vasketøj og rengøring, og arbejd igennem, når du er skarp. 

Giv dig selv lov til at holde fri

De fleste, der vælger at drive egen virksomhed, gør det, fordi de brænder for deres produkt eller deres service. Derfor er det også naturligt gerne at ville arbejde meget, da det jo er lysten der får det hele til at dreje rundt. Og det er rigtig godt. Men hvis du skal undgå at brænde ud, må du tvinge dig selv til at tage pauser og holde fri. Det er lidt den omvendte verden af 8-16-hamsterhjulet, hvor du glæder dig til tiltrængte fridage og ferier. Så i stedet for at bekymre dig om alt det, du ikke når (for sådan er det, når du har alle hatte på), så vær taknemmelig for, at der er så mange ting, du har lyst til at kaste dig over. Det er et privilegium.

Categories: Indlæg

admini