Menu Home

Grundlæggende om Peppol, og hvorfor du bør bruge det i din virksomhedsdrift

Hvad er Peppol, tænke du måske? Peppol er et netværk, der forbinder virksomheder med hinanden elektronisk. Det betyder, at virksomheder i stedet for at udveksle papirdokumenter, fakturaer eller andre typer oplysninger kan bruge Peppol til at sende og modtage disse oplysninger digitalt. Peppol er en forkortelse for Pan-European Public Procurement Online.

 

Sådan fungerer Peppol

Peppol-netværket anvender et XML-skema til udveksling af data. Dette skema er kendt som Peppol eDelivery Network, eller kort sagt PEPPOL eDelivery. PEPPOL eDelivery-skemaet er baseret på OASIS Universal Business Language, eller UBL. UBL er et standardformat for forretningsdokumenter, der er designet til at være let forståeligt for både mennesker og computere.

PEPPOL eDelivery

PEPPOL eDelivery definerer et sæt regler for, hvordan data skal struktureres i et XML-dokument. Disse regler er kendt som et XML-vokabularium. PEPPOL eDelivery-vokabularet indeholder regler for, hvordan data skal formateres til fakturaer, ordrer, kataloger og andre typer forretningsdokumenter.

Transportudbyder

Virksomheder, der ønsker at tilslutte sig Peppol-netværket, skal først vælge en transportudbyder. En transportudbyder er en virksomhed, der er blevet akkrediteret af Peppol til at levere tilslutning til netværket. Transportudbyderne anvender forskellige teknologier til at forbinde virksomhederne til Peppol-netværket. Nogle transportudbydere anvender Internet Protocol (IP), mens andre anvender File Transfer Protocol (FTP).

Valg af access point

Når en virksomhed har valgt en transportudbyder, skal den derefter vælge en access point operator (APO). En APO er en virksomhed, der giver adgang til Peppol-netværket på vegne af sine medlemmer. APO’er er ansvarlige for forvaltningen af de kryptografiske nøgler, der bruges til at sikre data på Peppol-netværket. De giver også medlemsvirksomhederne støtte og vejledning om, hvordan de skal bruge Peppol-netværket.

Valg af udgiver af metadata

Endelig skal virksomhederne vælge en udgiver af metadata om tjenester (SMP). En SMP er en virksomhed, der administrerer metadata for de tjenester, der stilles til rådighed på Peppol-netværket. Metadata er oplysninger om en tjeneste, f.eks. dens navn, beskrivelse og pris. SMP’er hjælper virksomheder med at finde de tjenester, de har brug for, på Peppol-netværket ved at offentliggøre disse metadata i et let søgbart format.

 

Hvem kan hjælpe mig i gang med Peppol?

Postnord Strålfors tilbyder en række tjenester for at hjælpe virksomheder med at komme i gang med Peppol, den paneuropæiske åbne standardbaserede infrastruktur for e-fakturering, der er baseret på åbne standarder. 

Med Postnord Strålfors’ hjælp kan virksomheder tilslutte sig Peppol og begynde at udveksle e-fakturaer med leverandører og kunder på en sikker, effektiv og omkostningseffektiv måde. 

Postnord Strålfors’ ekspertise og erfaring med at håndtere store mængder elektroniske data gør dem til den perfekte partner for virksomheder, der ønsker at skifte til Peppol. 

Med Postnord Strålfors’ hjælp kan virksomheder drage fordel af alle de fordele, som Peppol har at tilbyde.

 

Paneuropæisk initiativ til din elektroniske kommunikation

Peppol er et paneuropæisk initiativ, der gør det muligt for virksomheder at udveksle forretningsdokumenter elektronisk. Fordelene ved at bruge Peppol er bl.a. lavere omkostninger, større effektivitet og øget gennemsigtighed. 

For at kunne tilslutte sig Peppol-netværket skal virksomhederne vælge en transportudbyder, en operatør af et adgangspunkt og en udgiver af metadata om tjenester. 

Når de er tilsluttet, kan virksomhederne bruge netværket til at sende og modtage fakturaer, ordrer og andre typer forretningsdokumenter elektronisk.

Categories: Indlæg

admini