Overvejer du at blive freelancer, men du ved ikke helt hvordan at du skal tage skridtet, skal du bare kaste dig ud i det og sige dit faste job op med det samme eller skal du lige se det an og stadig have dit faste job indtil du tjener nok til at arbejde fuldtid som freelancer. Måske er du blevet fyret fra dit faste job og tænker at det kunne være et springbræt til at blive freelancer.

Er du blevet ledig?

Er du blevet ledig af den ene eller den anden årsag, og vil du gerne kaste dig ud i at blive freelancer, for det at være din egen chef er fristende, men der er nogle ting du skal tænke på inden du kaster dig ud i at være freelancer. Bl.a. skal du tænke på at når du er din egen chef, er det også dig der skal udføre alle opgaverne selv, du skal også huske at når du arbejder som freelancer, så kan der være måneder hvor at du ikke tjener ligeså meget som den næste måned og derfor kan det være en god ide at lave en lille opsparing, så du kan dække alle dine udgifter i tider hvor der ikke er helt så mange opgaver. Du skal også huske at du skal lægge penge til side til ferie og pension og hvis du bliver syg, skal du også sørge for at du har en løn under sygdom.  Der skal også lægges penge til side til skat og moms, da du som virksomhed skal betale skat af din indtjening.

Som ledig er du fri for at skulle bekymre dig om, om du skal sige din faste stilling op eller om du skal beholde stillingen og være freelancer i din fritid. Hos nogle fagforeninger kan du blive hjulpet i gang med at være freelancer og nogle tilbyder endda at du kan blive ansat som lønmodtager, hvilket betyder at de sørger for administrationen af løn, skat og moms, alle de opgaver som du ikke synes er så spændende, mod at du betaler en procentdel af din indkomst. På den måde er du også sikret hvis du bliver syg eller hvis der er kunder der ikke betaler for din opgaver.  

Har du brug for videreuddannelse?

Inden du bliver freelancer og hvis du er ledig, kan det være en god ide at videreuddanne sig, og måske uddanne sig inde for områder som du ikke tidligere har arbejdet med, da du på den måde kan tilbyde dig selv, når du er blevet freelancer, på langt flere områder end du før ville kunne have gjort, dette giver dig også flere kunder at vælge imellem, da du ikke er begrænset til en type opgaver, men kan varetage flere opgaver. Dette gør også at du vil komme i kontakt med mange forskellige typer kunder. Hos IBC tilbyder de jobrettede kurser og uddannelser, dette gælder især hvis man er ledig og har en faglært, ufaglært eller kort uddannelse som baggrund, kan du få 6 ugers uddannelse som er rettet mod et job. IBC tilbyder undervisning inden for grafisk design, skriveprocesser, digital marketing og ledelse, de tilbyder også enkeltfag som kan være med til at gøre arbejdet som freelancer nemmere, det kan f.eks. være et 2 dages kursus indenfor økonomistyring. Hvilke kurser for ledige kunne være relevant for dig?     


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *